“Kijk, zo maak je een sausje,” vertelt topkok Robert Kranenborg aan acht oplettende leerlingen. Het is een drukte van jewelste in de keuken, want naast het keukenpersoneel in spe loopt er ook een videoproductieteam rond. Alles wordt namelijk gefilmd voor de tv-serie ‘Kitchen Impossible’.

 

Een uitdaging

In ‘Kitchen Impossible’ gaat Robert Kranenborg een uitdaging aan. Hij wil acht jonge mensen met uiteenlopende beperkingen opleiden voor een reguliere baan in de horeca. Na afloop krijgen de jongeren een jaarcontract aangeboden als gastvrouw, ober of souschef. De inzet is om het contract na een jaar te verlengen. Geen makkie natuurlijk, maar aan de inzet van de hardwerkende kandidaten zal het niet liggen. De serie van vijf afleveringen is een initiatief van Philadelphia en MEE. Twee organisaties die ondersteuning bieden aan mensen die kampen met uitdagingen op de arbeidsmarkt.

 

Vooroordelen wegnemen

Het programma op Net5 van televisieproducent Vincent TV producties wordt gepresenteerd door Arie Boomsma. Samen met Robert Kranenborg en een team specialisten laat hij Nederland zien dat mensen met een arbeidshandicap wel degelijk talenten hebben. Ze hoeven niet aan de zijlijn van de arbeidsmarkt te staan, terwijl dat helaas vaker wel dan niet het geval is. Mensen met een arbeidshandicap hebben met veel vooroordelen te maken. Zo zouden ze bijvoorbeeld weinig kunnen, veel begeleiding nodig hebben en vaak ziek zijn. Hoog tijd om deze misvattingen uit de wereld te helpen!

 

Soms is een beetje hulp al genoeg

“We willen aan het grote publiek laten zien dat mensen met weinig tot geen arbeidsvermogen een reguliere werkgever toch veel kunnen bieden,” zegt Angelika Herben, programmamanager Participatie en Arbeid van MEE. “Er is veel mogelijk, als ze maar de juiste ondersteuning krijgen.” De deelnemers konden tijdens de opnames op veel ondersteuning rekenen. Niet alleen van Robert Kranenborg en Arie Boomsma, maar natuurlijk ook van begeleiders van MEE en Philadelphia, zowel voor als achter de schermen.

 

De eerste aflevering wordt op woensdag 30 november om 21:30 uur uitgezonden op Net5. Jij kijkt toch zeker ook?

Recent Posts